Jälkiehkäisyyn liittyviä yleisiä uskomuksia

Alle on koottu tavallisimpia jälkiehkäisyä koskevia uskomuksia. Klikkaa kutakin kohtaa, niin näet, pitääkö uskomus paikkansa.

 • Suun kautta otettavia jälkiehkäisyvalmisteita voidaan käyttää vain "ehkäisyvahinkotilanteessa" eli esimerkiksi kun kondomi on rikkoutunut.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Jälkiehkäisyä voivat käyttää kaikki naiset, jotka ovat olleet suojaamattomassa yhdynnässä ja haluavat ehkäistä raskauden. Suojaamaton yhdyntä eli suojaamaton seksi tarkoittaa tilannetta, jossa ehkäisy on pettänyt tai ehkäisyä ei ole käytetty.

 • Jälkiehkäisytabletti on "hormonipommi", joka sekoittaa kuukautiskierron täysin.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Erityisesti jälkiehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita on ollut tarjolla viimeisten 10 vuoden ajan. Suun kautta otettava jälkiehkäisy voi vaikuttaa kuukautiskiertoon siinä kuussa, jossa jälkiehkäisyä käytetään. Jälkiehkäisypillerin ottamisen jälkeen kuukautiset voivat siis tulla ajallaan, tavallista aikaisemmin tai tavallista myöhemmin. Sen jälkeen kuukautiskierto palaa kuitenkin tavalliseen rytmiinsä.

 • Jälkiehkäisyvalmiste on eräänlainen pienoisabortti.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Jälkiehkäisy toimii viivästyttämällä tai ehkäisemällä munasolun irtoamisen1. Kun munasolu irtoaa myöhässä, munanjohtimissa olevat siittiöt eivät enää kykene saattamaan naista raskaaksi. Kaikki se tapahtuu ennen mahdollisen raskauden alkamista, mikä puolestaan tapahtuu 6–7 vuorokautta suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Jos olet jo raskaana, jälkiehkäisy ei keskeytä raskautta1,3.

 • Jälkiehkäisytabletit heikentävät naisen hedelmällisyyttä.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Jälkiehkäisyllä ei ole  vaikutusta hedelmällisyyteesi tulevaisuudessa1,3. Jos olet yhdynnässä jälkiehkäisyn käytön jälkeen, käytä estemenetelmäehkäisyä seuraaviin kuukautisiin asti1,3. Hedelmällisyys voi  palautua ennalleen hyvin nopeasti.

Källor

1. ellaOne® -valmisteyhteenveto.
2. Glasier AF ym. The Lancet 2010; 375: 555–562.
3. World Health Organization. (In association with the International Consortium for Emergency Contraception, International Federation of Gynacology and Obstetrics, International Planned Parenthood Federation, Department of Reproductive Health and Research). Fact sheet on the safety of levonorgestrel- alone emergency contraceptive pills. Saatavissa: http://whqlibdoc.who.int/hq/2010/WHO_RHR_HRP_10.06_eng.pdf Accessed January 2014.