Ehkäisyyn ja kuukautiskiertoon liittyviä uskomuksia

Raskauden ehkäisemiseksi on olemassa useita tehokkaita ehkäisymenetelmiä. Ihmisillä voi olla kuitenkin vääriä käsityksiä siitä, miten lisääntymisjärjestelmä toimii tai miten ehkäisyä on käytettävä.

Alle on koottu tavallisimpia kuukautiskiertoa, seksiä ja ehkäisyä koskevia uskomuksia. Klikkaa kutakin kohtaa, niin näet, pitääkö uskomus paikkansa.

 • Jos kuukautiskiertoni on säännöllinen, ovulaatio tapahtuu aina kierron keskikohdassa.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Ovulaation ajallinen ennustaminen on vaikeaa. Ovulaatioajankohdan vaihtelu on suurta; se tapahtuu useimmiten päivien 11–21 välillä, kun kuukautiskierto on säännöllinen. Jos kierto taas on epäsäännöllinen, ovulaatio voi tapahtua aiemmin tai myöhemmin1.

  Ovulaation ajankohta voi myös vaihdella kuukaudesta toiseen, mikä tekee ovulaation ennustamisesta mahdotonta. Se merkitsee, että raskaaksi tuleminen on mahdollista lähes kierron jokaisena päivänä1.

 • Raskaaksi tuleminen ei ole mahdollista kuukautiskierron alussa tai lopussa.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Koska ovulaation ajallinen ennustaminen on vaikeaa ja siittiöt voivat säilyä munanjohtimissa elossa jopa 5 vuorokautta, hedelmöittyminen suojaamattoman yhdynnän seurauksena on mahdollista lähes kierron jokaisena päivänä1.

 • Raskaus alkaa heti suojaamattoman yhdynnän jälkeen.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Raskaus ei ala heti suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Raskaus alkaa, jos hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohtuun, mikä tapahtuu tavallisesti 6–7 vuorokautta hedelmöittymisen jälkeen. Se merkitsee, että nainen voi olla raskaana aikaisintaan kuudentena päivänä suojaamattomasta yhdynnästä2.

 • Raskaaksi ei voi tulla, jos yhdyntä ei tapahdu hedelmällisten päivien aikana.
  Answer
  Answer
  OIKEIN Answer

  Väite pitää ehdottomasti paikkansa, mutta hedelmällisten päivien määrittäminen täysin varmasti on mahdotonta. Se johtuu siitä, että ovulaation ajallinen ennustaminen on vaikeaa1. Jos luulet, että hedelmälliset päiväsi ovat aina kuukautiskierron 14. päivän paikkeilla, olet väärässä – hedelmällinen aika saattaa olla sitä ennen tai sen jälkeen.

 • Ei voi tulla raskaaksi, kun imettää.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Vaikka imettäminen yleensä viivästyttääkin ovulaatiota, takuuta siitä ei ole. Ovulaatio voi tapahtua imetyksestä huolimatta. Imettävän naisen kannattaa käyttää ehkäisyä, jos hän ei halua tulla uudelleen raskaaksi.

 • Ei tarvitse mitään ehkäisyä, jos harrastaa seksiä vain "varmoina päivinä".
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Naisen kuukautiskierrossa on keskimäärin kuusi päivää, jolloin seksi voi johtaa raskauteen: viisi päivää ennen munasolun irtoamista (ovulaatiota) sekä munasolun irtoamispäivä1. Ovulaation ajankohta voi myös vaihdella kuukaudesta toiseen. Siksi ovulaatiopäivän määrittäminen on lähes mahdotonta. Hedelmöittyminen suojaamattoman yhdynnän seurauksena on mahdollista kierron lähes jokaisena päivänä.

 • Raskaaksi ei voi tulla, jos mies vetäytyy ulos ennen siemensyöksyä.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Siittimen vetäminen ulos emättimestä ennen siemensyöksyä (ejakulaatiota) ei ole varma ehkäisykeino. Neste, jota erittyy siittimestä jo ennen siemensyöksyä, voi sisältää siittiöitä. Lisäksi voi käydä niin, että mies ei ehdi vetäytyä ulos ajoissa.

 • Raskaaksi ei voi tulla ensimmäisellä seksikerralla.
  Answer
  Answer
  VÄÄRIN Answer

  Nainen voi tulla raskaaksi milloin tahansa, jos ovulaatio tapahtuu, vaikka hän ei olisi koskaan aiemmin ollut yhdynnässä.

Källor

1. Wilcox AJ ym. BMJ 2000; 321: 1259–62.
2. Gold RB. The Guttmacher Report on Public Policy 2005. Saatavissa: http://www.guttmacher.org/pubs/tgr/08/2/gr080207.pdf. Accessed January 2014.